Punkter i livet

Vi är några dövblinda ungdomar som har tankar och åsikter kring dövblindhet.

#65 Dövblinda vs de vanliga / friska

Kategori: Allmänt, Dövblindhet

Hej! Sofia här som skriver nu. Det som är så bra med bloggen, är att jag slipper fundera ihjäl mig på vilken bild jag ska ladda upp, till min text! Alltså som man måste göra i Instagram (punkterilivet heter vi där förresten). Fast jag vet i och för sig att bilder i bloggen alltid höjer intresset - men det får ni ha tålamod med den här gången. 
 
Jag vill ta upp om vilka ordval man ska använda när man pratar om dövblindhet. Ofta kan folk säga "om man får ett dövblint eller ett friskt barn..." eller så säger man "ni dövblinda och de andra, eh, vanliga". Nä usch de ordvalen gillar jag inte - att det är "dövblinda vs vanliga/friska" (dvs när man talar om den stora majoriteten i samhället som INTE har dövblindhet). 
 
För nää, jag själv är ju också helt vanlig och frisk dessutom? Är väldigt sällan sjuk så känner inte mig igen i begreppet "inte frisk". Min dövblindhetsdiagnos (Usher syndrom) är ett syndrom - inte en sjukdom. Jag lever och har vardagliga bekymmer och gläjdeämnen - det låter helt vanligt. Visserligen är det kanske tråkigt att vara vanlig, men man vill inte höra att "andra är vanliga, inte en själv pga dövblindhet" på det här sättet! Ovanlig kan man vara på andra mer roliga sätt, t ex till intressen, personlighet, uttryckssätt osv.
 
Jag använder hellre begreppet "de fullt seende och fullt hörande", eller om det t ex handlar om döva, så kan man specifikera "de fullt seende döva". Vilket ordval man använder är viktigt, och de här orden är neutrala och väcker inga reaktioner eller funderingar hos någon. 
 
Jag vet at många är osäkra i vilka ord man ska använda, man vill inte råka såra eller förminska någon. Jag själv säger ibland, av ren vana eller omedvetet, "de vanliga" om andra som inte har dövblindhet. Det är något jag själv aktivt arbetar bort och jag hoppas alla andra också är medvetna om vilka ordaval de använder. Är du som fullt seende och/eller fullt hörande osäker på vilka ord du ska använda? Fråga de dövblinda själva och våga diskutera!  
 
Har ni andra ordval eller begrepp om de som INTE har dövblindhet?
 
 

KOMMENTARER:

  • Elin säger:
    2016-12-06 | 23:00:07

    Vilket bra inlägg! Jag är fullt seende och fullt hörande, och upplever att jag har lite svårt att veta vad man ska säga. Jag har själv svårt för begrepp som normal och vanlig. För vad är normalt egentligen?

    Så det var ett bra inlägg, där man på väldigt få rader,ändå fick bra tips på hur man kan säga, så att det låter trevligare, och ingen riskerar att bli ledsen.

Kommentera inlägget här: