Punkter i livet

Vi är några dövblinda ungdomar som har tankar och åsikter kring dövblindhet.

#66 Käppmonstret

Kategori: Vodd

Torbjörn Svensson som driver bloggen Att leva med RP publicerade i sitt konto @att_leva_med_rp på Instagram. Han har skapat ett käppmonster med gamla och trasiga käppar. Han tog en bild på den i naturen och skrev ner känslorna till den vita käppen som ett hjälpmedel. Med hans tillstånd publicerar vi bilden och texten av honom här nedan.
 
Syntolkning: Skarp bild på grästovor/mossa närmast kameran. Till höger i bakgrund står Käppmonstret med buske, trädstammar och en grusväg bakom. Käppmonstret är suddig på bilden och det ser ut som en streckgubbe med avsågade käppar. Sju röda markeringar syns.
 
 
Han kommer från där borta, långt uti periferin. Suddig till en början för att ju längre tiden går bli mer tydlig. Käppmonstret. Byggd av gamla käppdelar av kasserade vita käppar växer han fram ut något som alla med synskador måste brottas med. Anpassning. 

Man kan tycka mycket om denna skapelse. Ful, söt, märklig, logisk eller bara ett ting, men han är definitivt en sak - verklig.

Käppmonstret är resultatet av känslan att ta till sig den vita käppen som ett hjälpmedel. Hjälper han eller stjälper? Den böjda metallen symboliserar den spända dynamiken mellan käpp och bärare. Men också alla de gånger käppen får sina törnar av andra individer som inte respekterar den. Är han glad, arg eller ledsen? Han är det bäraren är och framför allt "ser". Inom sig kommer Käppmonstret snart att få sina historier från sina brukare. Historier fyllda med sorg, glädje och upplevelser så skall han växa och bli synlig även för dem som inte ser trots att de har friska ögon.

#workinprogress #usherssyndrome#deafblindness #artwork

 

Kommentera inlägget här: